Golfswing

De plek in Nederland waar de focus volledig ligt op de medische en fysieke begeleiding van (top)golfers.
Aanmelden

Golfswing analyse

De ‘perfect’ golfswing is voor iedere golfer anders. Elke speler heeft bijvoorbeeld een andere motoriek waar rekening mee gehouden moet worden. Ook de houding, lichaamsbouw en techniek zijn bepalend. Toch zijn er een aantal pointers waarop gelet kan worden. Zo bestaat een volledige golfswing uit drie fasen:

Om de golfswing goed uit te voeren, moet elke fase in orde zijn. De backswing zorgt er allereerst voor dat er kracht aan de slag wordt meegegeven. Simpel gezegd bepaalt de backswing hoe ver de bal zal komen. Het richten gebeurt vervolgens tijdens de downswing. Als de bal verkeerd wordt geraakt, zal de bal afzwaaien. Er volgt dan een zogeheten ‘hook’ of ‘slice’. De golfswing wordt afgerond met de follow through. Het zorgvuldig uitvoeren van deze doorzwaai is weer erg belangrijk voor het contact met de bal.

Doordat de volledige golfswing zowel gebruikt wordt voor afslag als op de fairway, wordt golfles altijd aangeraden. Practice makes perfect!

3D bewegingsanalyse: meten is weten

Hoe is het toch mogelijk dat een speler als Jim Furyk met zijn onorthodoxe golfswing de US Open heeft gewonnen? Aan de hand van 3D bewegingsanalyses hebben onderzoekers het antwoord op deze vraag weten te achterhalen, en daarmee tevens het ware geheim van een goede golfswing ontrafeld.

Of een golfswing goed of slecht is, wordt namelijk niet zozeer bepaald door de fysieke gelijkenis met de golfswing van gewezen topgolfers als Rory Mcilroy of Tiger Woods. Het gaat juist om de efficiëntie en de doeltreffendheid van de golfswing in vergelijking met de beste golfers. Deze doeltreffendheid is uitstekend te bepalen door middel van een 3D bewegingsanalyse.

Bewegingsanalyse toepassen: K-VEST

Golfkliniek Noord beschikt over speciale bewegingsanalyse apparatuur waarmee uw swingefficiëntie kan worden gemeten. Met behulp van het gerenommeerde K-VEST-systeem kunnen wij zeer eenvoudig en effectief een professionele bewegingsanalyse maken van uw golfswing. Aan de hand van de verzamelde data, kunnen we duidelijk zien hoe u snelheid genereerd en hoe de snelheid en energie door uw gehele lichaam wordt verplaatst.

Tip: bekijk de video: K-VEST, hoe efficiënt is uw swing?

Door gebruik te maken van de verzamelde data van de 3D bewegingsanalyses, kunnen we kijken hoe u snelheid genereert en hoe u de snelheid of energie door uw hele lichaam verplaatst. Kinematische Sequentie: doeltreffendheid vanuit wetenschappelijk oogpunt

Onderzoek heeft uitgewezen dat de wijze waarop professionele golfers snelheid in hun clubhead krijgen, vrijwel identiek is. In wetenschappelijke termen wordt dit de ‘Kinematic Sequence’ genoemd, ofwel kinematische volgorde. Simpel gezegd betekent dit dat er een optimale doeltreffendheid kan worden bereikt door een specifieke volgorde van handelingen uit te voeren.

Alle goede ball-strikers genereren snelheid vanuit het onderlichaam. Deze gegenereerde snelheid wordt via de torso verplaatst naar de armen en vervolgens naar de club. Hoe de beweging echter wordt afgemaakt, is voor elke speler uniek.

Balanstraining, hoe werkt dat?

Het fundament van een goede golfswing is de balans. Het is daarom van essentieel belang om te weten waar uw gewicht zich moet bevinden tijdens het adresseren en hoe uw lichaamspositie moet zijn gedurende de top van de backswing en aan het einde van swing.

Om dit bepalen wordt gebruikgemaakt van van een zogeheten ‘pressure plate’. In ons geval is dat BodiTrak, een gerenommeerd systeem dat al geruimde tijd door professionele golfers wordt gebruikt voor balanstraining.

Real-time analyse met de BodiTrack pressure plate

BodiTrak neemt real-time de balans op van de golfer tijdens de golfswing. Aan de hand van 2D en 3D opnames kunnen golfers duidelijk zien hoe de stabiliteit tijdens de golfswing kan worden verbeterd. Zo meet de BodiTrak bijvoorbeeld de hoeveelheid druk van de hiel en de tenen. Al deze informatie kan leiden tot nieuwe, unieke inzichten. Alle BodiTrack data kan overigens eenvoudig worden gecombineerd en verrijkt met de informatie die wordt ontvangen van bijvoorbeeld Flightscope of Trackman.

De fundatie van elke goede swing is een goede balans. Om de goede balans te vinden, is het van essentieel belang te weten waar je gewicht zich moet bevinden tijdens het adresseren, de top van de swing en het einde van de swing.

Balanstraining, voor welke doeleinden?

Als u het gevoel heeft dat u niet het maximale uit uw golfswing haalt, dan kan balanstraining met behulp van de BodiTrak pressure plate zeker uitkomst bieden.

Verder kan BodiTrak helpen bij:

Golfkliniek Noord

Erasmusweg 139
9602 AD Hoogezand
0598 397 176